ניתוח שקדים

 

כל מה שרצית לדעת על ניתוח שקדים ולא העזת לשאול – המדריך המלא

 

 יצאתם מהרופא לאחר שהמליץ  על ניתוח להסרת השקדים ואתם שואלים את עצמכם האם כדאי לבצע את הניתוח ? האם הניתוח  מסוכן ?  מה תפקיד השקדים  ? האם  הסרתם יגרום לפגיעה במערכת החיסון  ועלייה בזיהומים ? מה השיטה  הניתוחית  המועדפת ? כיצד יש להתכונן לניתוח ולמה ניתן לצפות לאחר הניתוח ?  בכתבה הבאה ננסה לענות על שאלות אילו ואחרות הקשורות בניתוח שכיח זה.

 

 

אז מהם השקדים ? היכו  הם ממוקמים ומה תפקידם ?

 השקדים מצויים בחלל הלוע (החלק האחורי של הפה) משני צידי בסיס הלשון. השקדים הינם חלק מהמערכת הלימפתית של גופנו. מערכת הלימפה הינה חלק ממערכת החיסון האחראית על המלחמה בחיידקים וירוסים ומזהמים אחרים  החודרים לגוף דרך חלל הפה. זאת הסיבה שלעיתים השקדים גדלים ונעשים אדומים ורגישים כאשר הם מגיבים לזיהום שחדר  לגופנו. באופן כללי השקדים גדולים  יותר בילדות ומצטמקים בגיל מבוגר יותר.

  

אם כך, האם  הסרת השקדים  חושפת אותנו ליותר זיהומים ?

 התשובה היא לא. השקדים הינם  רק זוג בלוטות לימפה ממערך של מאות נוספות הקיימות באזור הראש והצואר. אין כל הוכחה מדעית שכריתת השקדים פוגע במערכת החיסון או  מעלה את הסיכון לזיהומים.

 

 אז מה זה שקד שלישי ? ומה הקשר לשקדים  ?

 שקד שלישי קרוי גם אדנואיד (או פוליפ כפי שהוא מכונה בציבור)- כמו השקדים גם השקד השלישי מהווה חלק מהמערכת הלימפתית. הוא ממוקם בחלק האחורי של האף ולעיתים עלול לגרום לחסימה של האף,  ירידת שמיעה עקב נוזלים באוזניים, נזלת כרונית, נשימה דרך הפה, נחירות והפסקות נשימה בשינה.לעיתים ניתוח לכריתת שקדים כולל גם הסרה של השקד השלישי. כמו השקדים- גם השקד השלישי מוגדל יותר בילדות וקטן  בהדרגה עם השנים.

 
 
מדוע יש צורך בניתוח לכריתת  השקדים ?

 בעבר הניתוח להסרת השקדים היה מאוד נפוץ וכל ילד עם שקדים מוגדלים או מספר דלקות לוע  היה עובר את הניתוח. עם השנים הבנו כי לא בכל מקרה יש צורך להסיר את השקדים וכיום ההתויות להסרת השקדים מוגדרות יותר.

מקובל לשקול הסרת שקדים (Tonsillectomy)  בכל גיל במקרה של שקדים מוגדלים הגורמים לחסימה של מעבר האויר ולארועים של הפסקות נשימה בשינה. סיבה שכיחה נוספת היא ארועים חוזרים של דלקת בלוע (קרוי גם טונסיליטיס, דלקת גרון או דלקת שקדים ). גם במקרה זה, לא כל דלקת בלוע  מהווה המלצה לניתוח. ניתוח מומלץ לאחר תיעוד מספר רב  של דלקות בשנה עם עדות ברורה לזיהום חיידקי המופיעה בד"כ עם חום, כאבים בבליעה, תפליטים לבנים על השקדים  ונפיחות בלוטות  בצואר עליון. סיבות נוספות אך פחות שכיחות לניתוח הינן ריח רע מהפה (ריח בואש) לרוב עקב מזון החודר לכפלי השקד ומהווה את המקור לריח המטריד ובמבוגרים  כשקיים חשד לגידול בשקד.


 
איזה בדיקות יש להשלים לפני הניתוח ?

 יש לבצע בדיקת דם לספירה ותפקודי קרישה. בדיקות אילו נעשות בקופת החולים בסמוך למועד הניתוח ויש להעביר את התוצאות למנתח. במקרה של ילד או מבוגר עם מחלות אחרות – יש לתאם פגישה עם הרופא המרדים כשבוע  לפני הניתוח. ילדים בריאים ללא מחלות יפגשו את המרדים בבוקר הניתוח. חשוב לציין  כי מבוגרים הנוטלים מדללי דם (אספירין, קרטיה, קומדין, פלביקס) צריכים להפסיק התרופה 10 ימים לפני הניתוח לאחר תאום עם רופא המשפחה והמנתח.

 

האם צריך צום לפני הניתוח ?

בהחלט. יש לצום 6 שעות לפני הניתוח. ילדים רשאים לשתות  (שתיה צלולה בלבד) עד שעתיים לפני הניתוח. 

 

 כיצד מתבצע הניתוח ?

 הניתוח נעשה בהרדמה כללית קצרה. בחדר ניתוח נוכחים המנתח הרופא המרדים ואחיות.  במקרה שהמנותח הוא  קטין – מקובל שאחד ההורים מלווה את הילד לחדר הניתוח ונוכח לצידו עד תחילת ההרדמה. הרופא המרדים מניח מסיכה על פניו של הילד ומזרים גז  עדין ומתקתק הגורם להרדמות תוך שניות ספורות. בשלב זה ההורה עוזב את חדר הניתוח והמרדים משלים את ההרדמה כשבמקביל המנתח וצוות חדר הניתוח מוכן לביצוע הפעולה.  במהלך הניתוח  השקדים נכרתים דרך חלל הפה ללא חתכים על פני העור. קיימות שיטות שונות לכריתת השקדים וכל מנתח בוחר את השיטה המועדפת עליו. לרוב משתמשים במכשיר ניתוחי יעודי  או ביחידת  קצה חשמלית. בשנים האחרונות הופיעו טכנולוגיות חדשות של הסרת השקדים בקובלציה (טכנולוגית פלסמה- Coblation) או בשימוש במיקרודברידר  (Microdebrider). כל השיטות בטוחות ויעילות. לא קיימת הוכחה חד משמעית שאחת עדיפה על האחרת אולם חלק מהמחקרים מתאר פחות כאב וזמן החלמה קצר יותר בשימוש בקובלציה  ובמיקרודברידר. המנותח  מקיץ מיד בסיום הניתוח ומועבר ער להתאוששות- שם הוא פוגש את קרוביו. בהמשך הוא יועבר למחלקת האשפוז. במרבית המקרים המנותח משתחרר למחרת היום מבית החולים.

 

 מה הסיכונים והסיבוכים לאחר הניתוח ? 

  • לעיתים מופיעים בחילות או הקאות עקב ההשפעה של ההרדמה הכללית. תופעות אלו חולפות תוך שעות ספורות מהניתוח.
  • כאב בלוע לאחר הניתוח הינה תופעה שכיחה. לרוב הכאב מתגבר כיממה  לאחר הניתוח ובד"כ חולף כעבור שבוע עד 10 ימים. לעיתים מופיעים כאבי אוזניים. לרוב לא מדובר בדלקת אוזניים אלא בכאב מאזור הניתוח שמקרין לאוזן. הכאב עלול להתגבר בזמן בליעה ועלול לגרום לכך שהמנותח ימנע מלאכול או לשתות בימים הראשונים שלאחר הניתוח  - דבר שעלול להוביל להתיבשות. אי לכך חשוב מאוד ליטול משככי כאבים באופן רציף ולהקפיד על שתיה מרובה ומזון רך.
  • במרבית המקרים ניתן לראות תפליט לבן על אזור הניתוח בלוע- זהו מצב תקין של ריפוי ואינו מעיד על דלקת או זיהום.
  • יתכן חום ביממה לאחר הניתוח (עד 38 מעלות) באם אינו חולף כעבור יממה – יש לעדכן את המנתח.
  • לעיתים קיים שינוי זמני בקול החולף כעבור מספר ימים.
  • ריח רע מהפה יתכן לאחר הניתוח- יש לעדכן את המנתח ולרוב התופעה תחלוף עם טיפול תרופתי קצר.
  • דמם מחלל הפה הינו סיבוך לא שכיח אך מסוכן.  הדמם עלול להופיע  בד"כ ביממה הראשונה לאחר הניתוח אולם לעיתים רחוקות  הדמם מופיע שבוע לאחר הניתוח. בכל ארוע של דמם יש לפנות באופן מיידי לחדר המיון ולעדכן את המנתח.

 

 מהם ההמלצות לאחר הניתוח ?

 תקופת ההחלמה אורכת כשבוע עד 10 ימים. יש להקפיד ליטול משככי כאבים. מומלץ על מזון רך ופושר ולהמנע מחשיפה לחום ופעילות גופנית במשך שבוע. בד"כ מומלץ לאכול גלידה ומעדני חלב. הקור מפחית את הכאב ומקטין את הסיכון לדמם.

 

 לאחר כמה זמן  ניתן להתרשם מתוצאות הניתוח ?

 במקרה של דום נשימה בשינה השיפור כמעט מיידי אולם ניתן להתרשם מהתוצאה הסופית לרוב כעבור כשבועיים שלושה. במקרים של ניתוח עקב זיהומים חוזרים של השקדים - חשוב לציין כי לא ניתן להבטיח שלא תהיה הישנות של דלקות לוע חוזרות אולם לרוב קיימת ירידה משמעותית במספר הדלקות  וחומרתן ובמקרים רבים הדלקות חולפות לחלוטין. 

  

בשורה התחתונה,  האם הניתוח יעיל ?

 באופן כללי – בהחלט כן. זהו אחד הניתוחים השכיחים ביותר ברפואת אף אוזן וגרון. לרוב הניתוח יעיל מאוד, פותר את הבעיה ומביא לשיפור משמעותי באיכות החיים.

 

החלמה מהירה ובריאות שלמה.

 

 פרופסור גידי בכר הינו רופא מנתח ומומחה ברפואת אף אוזן גרון. הוא משמש כרופא בכיר בבית חולים בילינסון במרכז רפואי רבין ומנתח גם בבית חולים לילדים ע"ש שניידר.      

 

 




בניית אתרים Blacknet.co.il