בלוטת התריס //
המושג "פרפרים בבטן" הוא אמנם רק מושג מטאפורי המתאר התרגשות, אבל יש לנו בהחלט פרפר אחד בגוף – בלוטת התריס שמו. מדובר בבלוטה חשובה ביותר בתפקוד הכללי של הגוף, אשר נמצאת בצוואר ואחראית על תפקודיהן של מערכות רבות בגוף. אז מהם בדיוק החומרים שהבלוטה מפרישה, מה קורה אם יש בעיה בתפקוד שלה ואיך מטפלים אם יש בעיות? במאמר זה תמצאו את התשובות.
תפקידי בלוטת התריס
בלוטת התריס היא אחת מהבלוטות הנמצאות בצוואר, והיא הגדולה ביותר ביניהן. הבלוטה מורכבת משתי אונות היוצרות צורה של פרפר, והיא מייצרת שני הורמונים המועברים באמצעות הדם לכל רקמות הגוף, ואשר הינם חשובים מאוד לתפקודו התקין: תירוקסין (3T) טריודותירונין (4T).
שני ההורמונים הללו אחראיים על תפקוד תקין של האיברים החשובים ביותר בגוף, לרבות המוח, הלב, השרירים, חילוף החומרים ועוד הרבה אחרים. בנוסף לכל זאת, הורמונים אלה מסייעים לגוף לנצל בצורה נכונה את האנרגיה שלו ולשמור על טמפרטורת גוף נכונה.
לאור התפקיד החשוב כל כך של ההורמונים שהיא מייצרת, תפקוד לא תקין של בלוטת התריס אשר פוגע בייצור ההורמונים הללו, עלול לשבש בצורה משמעותית ביותר את תפקודן התקין של מערכות הגוף.
השיבושים העיקריים בתפקוד בלוטת התריס
תת פעילות של הבלוטה (היפותירואידיזם) – מצב שבו בלוטת התריס לא מצליחה לייצר את כמות ההורמונים הנדרשת לצורך תפקודו התקין של הגוף. מדובר בהפרעה השכיחה ביותר של הבלוטה, והיא גורמת להאטה בתפקוד של מערכות הגוף השונות, ובעיקר בחילוף החומרים. בעיה זו בתפקוד נמצאת בשכיחות גבוהה יותר אצל נשים ואצל קשישים, והיא גורמת למספר רב של תופעות, ביניהן, יובש, עייפות, נשירת שיער, אי סבילות לקור, אצל נשים - שיבושים במחזור, עצירות ועוד. הטיפול בהפרעה זו מתבצע באמצעות מתן כדורים המכילים את הורמון התירוקסין, וביצוע מעקבים אחרי רמת ההורמונים על מנת לשמור על איזון.
פעילות יתר של הבלוטה (היפרתירואידיזם) – מצב שבו בלוטת התריס מייצרת כמות עודפת של הורמונים, מה שגורם לעלייה בקצב חילוף החומרים בגוף. התסמינים של הפרעה זו הם דפיקות לב מואצות, עצבנות, ירידה במשקל, אי סבילות לחום ועוד. אם התופעה נמשכת זמן רב, יכולות להופיע גם תופעות של נפיחות צווארית ועיניים בולטות. הטיפול בפעילות יתר של בלוטת התריס נעשה בדרך כלל באמצעות תרופות אשר מאזנות את פעילות הבלוטה. אם לא ניתן להגיע לאיזון, כל מקרה נבחן לגופו ומטפלים או באמצעות מתן יוד רדיואקטיבי או באמצעות הסרת הבלוטה כולה. בשני המקרים יופיע אחרי טיפול כזה מצב של תת פעילות של הבלוטה, ואז הטיפול יהיה באמצעות מתן תירוקסין.
הפרעות מוכרות נוספות בתפקוד בלוטת התריס נגרמות בגלל דלקת של הבלוטה (מצב מאוד שכיח לאחר לידה) שעוברת בדרך כלל גם ללא טיפול בכלל, וסרטן של בלוטת התריס היכול להתבטא בסוגים שונים של גידולים שאם מתגלים ומוסרים יחד עם חצי בלוטה או עם כולה ובמקרה הצורך עושים טיפול ביוד – ניתן להמשיך לנהל חיים רגילים בליווי כדורי תירוקסין.
אם לסכם – לבלוטת התריס יש חשיבות גדולה מאוד לשמירה על תפקוד תקין של הגוף. לכן, חשוב מאוד לבדוק כל חשד העולה להפרעה בתפקודה ואם אכן מתגלה שיש בעיה – לטפל בהקדם, שכן גילוי מוקדם של ההפרעות בתפקוד יכול לשפר משמעותית את איכות החיים.
מונחים חשובים :
------------------------------
לקבלת מידע נוסף צרו עמנו קשר טלפוני או דרך האתר ונשמח לעמוד לשירותכם.